vrijdag 17 november 2017

16 november dag 9

Vandaag eigenlijk niet zoveel te melden, want ik heb de hele dag aan allerlei verbeterprojecten gewerkt en veel achter de compu gezeten. Bovendien regende het pijpenstelen. En dan is het supergevaarlijk buiten, je glibbert over de natte klei op de straten.
Dus gewoon wat plaatjes die ik anders niet verstuur.
Iedere dag verse vis, hier zit weinig graat in dus makkelijk te eten.


Deze groente heet Growd, het blad smaakt wat als spinazie, alleen steviger, en de stengels smaken naar boontjes. Gezond en lekker!

Alles wordt hier met alleen de rechterhand gegeten, de rijst wordt met de curry en groenten vermengd en lekker naar binnen gesmikkeld. Ik heb het geprobeerd, maar bij bij valt alles uit mijn vingers.
De linkerhand is onrein, die wordt gebruikt voor toiletgebruik. Ze gebruiken geen wc-papier maar een soort theepotje waar ze met water (en dus hun linkerhand) hun onderlijf mee schoonmaken.

Een onsmakelijke gewoonte is, vooral na het eten, om bij het wassen van hun handen, hun keel/neus leeg te schrapen. Gatver wat een smerig geluid, en dat mag iedereen ook nog eens horen. Ook boeren en smakken hoort bij het eten.

De capaciteit van het stroomnet is in Bangladesh een groot probleem. Om de haverklap valt de stroom uit, dus ook het internet. Soms een hele dag lang en dan wordt er door de overheid op een generator overgeschakeld. Maar ook dan geen internet. En dat kan gerust uren duren.
Er wordt van alles vervoerd, dit heet een bhan, een riksja maar dan voor transport

En wat dacht je van deze schoolfiets? Er kunnen zeker 10 kinderen in zitten. Het is voor de kleinsten, ze worden thuis opgehaald en weer afgezet.

En dit zie je steeds meer, een motor riksja. Dat scheelt een hoop energie voor de mensen. Dit is wel een hele luxe, net nieuw denk ik

Want vermoeiend, dat is het! Vandaar deze slapende riksja-driver. Je ziet de mannen zwoegen. Wel vreemd, er zit maar één versnelling op, en vanuit stilstand komen ze soms nauwelijks op snelheid. 

En dan die mooie mensen. Allemaal in kleurrijke kleding, de vrouwen dan. De mannen hebben meestal westerse kleding aan, maar ook zij hebben soms prachtige gewaden.

Mijn engelbewaarders, links Sweety of Swety, rechts Hamila. Iedere nacht slapen ze samen in een bed hier in het kantoor. . Dat zijn ze thuis ook gewend, bijna niemand slaapt alleen. Natuurlijk wel mannen en vrouwen gescheiden, behalve getrouwde stellen. En ook kinderen slapen lang bij hun ouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten